Aug 17, 2022
Ska Sveriges klimat- och miljömål uppnås kan både privata och offentliga investeringar bli avgörande. Vilka investeringar behövs? Hur ska hinder i form av exempelvis riskfyllda investeringar inom oprövad teknologi överbyggas? Vilken roll bör staten ta i förhållande till det privata...
Aug 16, 2022
År 2002 införde Danmark striktare regler för familjeåterförening. Den danska reformen sades ge upphov till fenomenet kärleksflyktingar, det vill säga att danskar flyttade till Sverige för att utnyttja våra mer generösa migrationsregler så att de kunde återförenas med en utländsk partner.
Carl...
Jun 16, 2022
Syftet med SNS forskning är att bidra till en saklig samhällsdebatt och att vara en kunskapskälla för beslutsfattare. Under året som gått har många intressanta SNS-rapporter publicerats. Tre av dessa presenteras vid mötet.
Hur påverkas patientsäkerheten av överbelastade akutmottagningar och vårdplatsbrist?...
Jun 9, 2022
Antalet kommunala bolag har ökat kraftig sedan 1970-talet. Vilka är fördelarna med bolagisering av kommunal verksamhet? Hur tolkar de kommunala bolagens styrelseledamöter sitt uppdrag? Och finns det några samband mellan antalet kommunala bolag och korruption?
Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid...
Jun 9, 2022
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är antibiotikaresistens ett av de största hoten mot den globala hälsan. Vilka är de centrala utmaningarna kopplade till kampen mot antibiotikaresistens? Och vilken kan bli Sveriges framtida roll i arbetet internationellt?
Malin Grape, regeringens ambassadör med...